Τύποι στομίας

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι στομίας είναι:
Bracemedical

Κολοστομία

Είναι το άνοιγμα που δημιουργείται χειρουργικά στο κόλον (παχύ έντερο). Στην περίπτωση της κολοστομίας ο χειρουργός αφαιρεί ένα τμήμα του παχέος εντέρου και στη συνέχεια συνδέει το υπόλοιπο τμήμα του στο κοιλιακό τοίχωμα. Δεδομένου ότι η κολοστομία μπορεί να δημιουργηθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε σημείο του παχέος εντέρου, ο πλήρης χαρακτηρισμός της μπορεί να περιλαμβάνει και το τμήμα του εντέρου που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία της. Έτσι μιλάμε για ανιούσα κολοστομία, εγκαρσιοστομία, κατιούσα κολοστομία και σιγμοειδοστομία.

Bracemedical

Ειλεοστομία

Είναι το άνοιγμα που δημιουργείται χειρουργικά στο λεπτό έντερο, συνήθως στο τέλος του ειλεού. Στην περίπτωση της ειλεοστομίας το λεπτό έντερο φέρεται μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα. Η ειλεοστομία μπορεί να περιλαμβάνει την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου.

Bracemedical

Ουροστομία

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται γενικά για να περιγράψει το αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης που στόχο έχει την απομάκρυνση των ούρων από τον οργανισμό στην περίπτωση που η ουροδόχος κύστη νοσεί ή έχει υποστεί βλάβη. Υπάρχουν διάφοροι τύποι επεμβάσεων ουροστομίας. Η πλέον συνηθισμένη είναι η ουροστομία με ειλεακό αγωγό. Αυτή δημιουργείται με αφαίρεση ενός τμήματος του λεπτού εντέρου, του ειλεού, και χρήση του ως αγωγού μέσω του οποίου τα ούρα μεταφέρονται στο εξωτερικό περιβάλλον. Η επέμβαση αυτή μπορεί να συνοδεύεται και από την αφαίρεση της ουροδόχου κύστης. Μία άλλη μέθοδος είναι η άμεση στήριξη ενός ή και των δύο ουρητήρων στο κοιλιακό τοίχωμα, γνωστή ως ουρητηροστομία.

Θέση στομίας

Η επιλογή της θέσης της στομίας πριν την επέμβαση είναι πολύ σημαντική. Η σωστή επιλογή της θέσης της στομίας αποτελεί το πρώτο βήμα για τη σωστή μελλοντική διαχείρισή της. Εφόσον υπάρχει ο χρόνος, θα πρέπει να συζητήσετε τη θέση της στομίας σας με το χειρουργό σας. Η Bracemedical διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί, με την άδεια του χειρουργού σας, να επιλέξει το καλύτερο δυνατό σημείο για τη στομία σας. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η τελική θέση της στομίας μπορεί να μην είναι η ιδανική αν χειρουργικοί λόγοι το επιβάλλουν.

Γενικά η στομία θα πρέπει να βρίσκεται σε σημείο που μπορείτε να βλέπετε και να φθάνετε ώστε να διατηρήσετε την αυτονομία σας. Ιδανικά θα πρέπει να τοποθετείται σε λεία επιφάνεια δέρματος και όχι κοντά σε ουλές, πτυχές ή οστικές προεξοχές.

Μετά την εγχείριση

Επιλογή συστήματος στομίας

Οι στομίες δεν έχουν σφιγκτήρες που επιτρέπουν τον έλεγχο των κενώσεων. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα σύστημα συλλογής των κενώσεών σας. Κάθε στομία είναι μοναδική. Εξειδικευμένο προσωπικό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα αξιολογώντας παράγοντες όπως ο τύπος και η θέση της στομία σας, ο τύπος του δέρματός σας, αλλά και ο τρόπος ζωής σας.
Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος στομίας είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας.
Τα βασικά στοιχεία κάθε συστήματος στομίας είναι ο σάκος και η βάση. Ο σάκος αποτελεί το τμήμα στο οποίο συγκεντρώνονται οι κενώσεις ενώ η βάση εξασφαλίζει την επικόλληση και παραμονή του συστήματος στο δέρμα σας, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του.

Σύστημα στομίας ενός τεμαχίου
Στα συστήματα αυτά η βάση είναι ενσωματωμένη στο σάκο. Τα συστήματα ενός τεμαχίου παρέχουν χαμηλό προφίλ, ευελιξία και ευκολία στη χρήση. Για την αλλαγή του σάκου είναι απαραίτητη η αφαίρεση ολόκληρου του συστήματος.

Συστήματα στομίας δύο τεμαχίων
Στα συστήματα αυτά η βάση και ο σάκος αποτελούν δύο ξεχωριστά κομμάτια τα οποία συνδέονται με ένα εξάρτημα που ονομάζεται φλάντζα. Το σύστημα στομίας δύο τεμαχίων επιτρέπει την αλλαγή του σάκου, ενώ η βάση παραμένει στη θέση της. Οι σάκοι στομίας μπορεί να είναι κλειστοί ή ανοιχτοί, διαφανείς ή μπέζ. Οι βάσεις μπορεί να έχουν έτοιμο διαμέτρημα ή προσαρμοζόμενο (κοβόμενες ή εύπλαστες moldable).

Καθημερινή φροντίδα
Φροντίδα του περιστομιακού δέρματος

Οι αλλαγές του συστήματος στομίας σας εξαρτώνται από τον τύπο της στομίας που έχετε και από το σύστημα στομίας που χρησιμοποιείτε. Πρέπει να αδειάζετε ή να αφαιρείτε το σάκο σας όταν είναι γεμάτος κατά το 1/3 προς το μισό.

Μπορείτε να κάνετε μπάνιο ή ντους με ή χωρίς το σύστημα στομίας σας. Γενικά είναι καλύτερα να αδειάζετε το σάκο σας πριν το ντους ή το μπάνιο. Να θυμάστε ότι το νερό δεν θα βλάψει τη στομία σας ούτε θα εισχωρήσει σε αυτή.

Αφαιρείτε τη βάση από το δέρμα με προσοχή, χωρίς να την τραβάτε απότομα. Ξεκολλήστε το ένα άκρο της βάσης με το ένα χέρι ενώ με το άλλο πιέζετε το δέρμα μακριά από τη βάση. Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγετε τον ερεθισμό ή τον τραυματισμό του δέρματός σας. Καθαρίστε το περιστομιακό δέρμα με χλιαρό νερό. Στην περίπτωση που επιθυμείτε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι επιλέξτε κάποιο που δεν έχει έλαια ή αρώματα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα ή να εμποδίσουν την επικόλληση του σάκου και ξεπλύνετε καλά. Ποτέ μην χρησιμοποιείτε αλκοόλη ή άλλες χημικές ουσίες για τον καθαρισμό του δέρματός σας.
Στεγνώστε καλά το περιστομιακό δέρμα για την καλύτερη επικόλληση του συστήματος.
Τις πρώτες 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση θα ήταν καλό να μετράτε το μέγεθος της στομίας μία φορά την εβδομάδα ώστε να κόβετε ή να πλάθετε τη βάση σας στο σωστό μέγεθος.

Κάθε φορά που αλλάζετε το σύστημα στομίας σας φροντίστε να παρατηρείτε τόσο τη στομία σας όσο και το δέρμα γύρω από αυτή. Αν παρατηρήσετε κάποιο ερεθισμό ή εάν το σύστημα δεν μένει στη θέση του για το αναμενόμενο χρονικό διάστημα, επικοινωνήστε με το/τη γιατρό σας ή την ομάδα φροντίδας της Bracemedical.

Το δέρμα γύρω από τη στομία σας ονομάζεται περιστομιακό δέρμα. Η αποτελεσματικότητα του συστήματος σας εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση του περιστομιακού δέρματος. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε το περιστομιακό δέρμα υγιές. Το δέρμα κάθε ατόμου είναι ξεχωριστό, θα πρέπει όμως να θυμάστε ότι το περιστομιακό δέρμα σας δεν θα πρέπει να διαφέρει από το δέρμα στην υπόλοιπη κοιλιακή χώρα.

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος στομίας αποτελεί το πρώτο βήμα στην πρόληψη των προβλημάτων του περιστομιακού δέρματος. Η βάση του συστήματος στομίας θα πρέπει να προσαρμόζεται σωστά γύρω από τη στομία σας. Η βάση δεν θα πρέπει να αφήνει εκτεθειμένο δέρμα στο εσωτερικό της ενώ παράλληλα δεν θα πρέπει να σφίγγει τη στομία σας. Η ομάδα φροντίδας της Bracemedical θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο σύστημα στομίας και να υπολογίσετε το μέγεθος της στομίας σας. Τις πρώτες 6-8 εβδομάδες μετά την επέμβαση το μέγεθος της στομίας θα αλλάξει προς το μικρότερο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θα χρησιμοποιείτε κοβόμενη ή πλαθόμενη βάση. Στην περίπτωση που στο μέλλον η στομία σας αλλάξει μέγεθος θα πρέπει να την ξαναμετρήσετε ή να ζητήσετε τη βοήθεια της ομάδας φροντίδας σας.

Εάν υπάρχουν πτυχές ή ζάρες γύρω από τη στομία σας μπορεί να πρέπει να χρησιμοποιήσετε πάστα προκειμένου να δημιουργήσετε μία λεία επιφάνεια πάνω στην οποία θα προσαρμοστεί το σύστημα στομίας.

Σε περίπτωση που εμφανίσετε κάποιο ερεθισμό στο δέρμα ή παρατηρήσετε ότι το σύστημα στομίας δεν παραμένει στη θέση του, επικοινωνήστε με τον/την γιατρό σας ή με την ομάδα φροντίδας της Bracemedical.

Μετά την εγχείριση

Διατροφή

Μετά από μία επέμβαση στομίας, από τη στιγμή που θα αναρρώσουν τα περισσότερα άτομα μπορούν να επιστρέψουν στη φυσιολογική διατροφή τους. Αυτό βέβαια ισχύει εφόσον δεν υπάρχουν άλλες νόσοι ή καταστάσεις που επιβάλλουν ειδική διατροφή. Ο γιατρός σας και ένας εξειδικευμένος διαιτολόγος θα σας ενημερώσουν αναλυτικά για τις ιδιαίτερες διαιτητικές ανάγκες σας.

Είναι σημαντικό για όλους τους ανθρώπους με ή χωρίς στομία να έχουν μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Συνήθως αμέσως μετά από μία επέμβαση στομίας του γαστρεντερικού συστήματος οι ασθενείς λαμβάνουν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ώστε να μην επιβαρύνουν τη διαδικασία της πέψης στη διάρκεια της επούλωσης.

Καταναλώνετε ποικιλία τροφών. Μπορείτε να προσθέτετε ένα νέο τρόφιμο κάθε τρεις μέρες προκειμένου να ελέγχετε τυχόν δυσανεξία. Θεωρείται ιδανική η κατανάλωση τροφής κάθε 3-4 ώρες. Αποφεύγετε τη νηστεία και την παράλειψη γευμάτων. Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει το ενδεχόμενο υδαρών κοπράνων και αερίων. Πίνετε 6-8 ποτήρια νερό τη μέρα ώστε να έχετε καλή ενυδάτωση. Τα άτομα με ειλεοστομία χρειάζονται περισσότερο νερό λόγω περισσότερων και συχνότερων κενώσεων.

Μετά την εγχείριση

Επιστροφή στην εργασία και στις δραστηριότητές σας

Όταν αναρρώσετε και ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά την επέμβαση, εφόσον δεν υπάρχουν άλλοι ιατρικοί λόγοι, θα μπορέσετε να επιστρέψετε στην εργασία και τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η στομία σας δεν θα πρέπει να σας εμποδίζει να αθλείστε ή να συμμετέχετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα. Εξαίρεση ίσως αποτελούν τα πολύ σκληρά σπορ επαφής καθώς και οι άρσεις μεγάλων βαρών.

Συμβουλευτείτε τον/την γιατρό σας πριν την επιστροφή σας στην εργασία και τις δραστηριότητές σας. Ίσως θα σας βοηθήσει το να ετοιμάσετε μία λίστα με όλες τις ερωτήσεις που έχετε για τον/την γιατρό και την ομάδα φροντίδας σας, ώστε να προετοιμαστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την επιστροφή σας στην καθημερινότητα.

Μετά την εγχείριση

Ταξίδια και στομία

Μπορείτε να ταξιδέψετε όπου θέλετε και με όποιο μέσο θέλετε. Με τη σωστή προετοιμασία θα απολαύσετε τα ταξίδια και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα. Αν ταξιδεύετε σε μέρη όπου δεν θα μπορείτε να βρείτε τα υλικά που χρειάζεστε θα πρέπει να τα μεταφέρετε μαζί σας. Φροντίστε να έχετε όσα θα χρειαστείτε για τις ημέρες του ταξιδιού σας και σίγουρα κάποια επιπλέον.

Στην περίπτωση που ταξιδεύετε με αεροπλάνο είναι καλύτερο να μεταφέρετε τα υλικά για τη φροντίδα της στομίας σας σε χειραποσκευή. Επιπλέον, αν χρησιμοποιείτε κοβόμενες βάσεις είναι προτιμότερο να τις έχετε κόψει πριν το ταξίδι. Αν ταξιδεύετε στο εξωτερικό είναι σκόπιμο να έχετε μία λίστα με διευθύνσεις και τηλέφωνα κάποιων νοσοκομείων και ίσως κάποια φάρμακα για να σταματήσετε κάποια διάρροια και την απώλεια ηλεκτρολυτών. Μιλήστε με το γιατρό σας αν πρόκειται να ταξιδέψετε σε μέρος όπου οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τον τόπο διαμονής σας.

Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο φροντίστε να έχετε τα υλικά για τη στομία σας στο τμήμα του αυτοκινήτου με τη χαμηλότερη θερμοκρασία.

Μετά την εγχείριση

Διαπροσωπικές σχέσεις και σεξουαλική ζωή

Είναι φυσιολογικό να σας ανησυχούν διάφορα θέματα μετά από μία επέμβαση στομίας. Θα χρειαστείτε χρόνο ώστε να προσαρμοστείτε σωματικά και συναισθηματικά στη νέα πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσετε να εκφράσετε τα συναισθήματά σας και να τα διαχειριστείτε. Οι αγαπημένοι σας και οι φίλοι σας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της ζωής σας και θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας. Εσείς θα επιλέξετε με ποιους ανθρώπους θέλετε να συζητήσετε τα θέματα της υγείας σας. Στην περίπτωση που ήσασταν άρρωστοι για μεγάλο διάστημα οι άνθρωποι που σας γνωρίζουν θα έχουν ερωτήσεις τις οποίες καλό θα είναι να είστε έτοιμοι να απαντήσετε.

Το να αποδεχτείτε την νέα σας εικόνα και να αισθανθείτε άνετοι/ες και σίγουροι/ες με τη στομία και το σάκο σας θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτό θα βοηθήσει και τον/την σύντροφό σας να νοιώσει πιο άνετα και να αποδεχτεί τις αλλαγές. Μαζί θα μπορέσετε να ξαναβρείτε την οικειότητα που απολαμβάνατε. Να θυμάστε ότι η σεξουαλική δραστηριότητα δεν θα βλάψει ούτε εσάς, ούτε τη στομία σας.

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό στη διαχείριση ψυχολογικών και σεξουαλικών προβλημάτων.

Μετά την εγχείριση

Φροντίζοντας ένα παιδί με στομία

Η φροντίδα ενός παιδιού αποτελεί πρόκληση για τους γονείς, είναι όμως και μία υπέροχη εμπειρία. Μία επέμβαση στομίας σίγουρα δυσκολεύει την κατάσταση και προκαλεί ανησυχία. Με τη σωστή προετοιμασία και υποστήριξη όμως θα μπορέσετε να διαχειριστείτε την καθημερινότητά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να απολαύσετε την κάθε στιγμή με το παιδί σας.

Η ιατρική σας ομάδα θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη φροντίδα του παιδιού σας και τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Φροντίστε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που μπορεί να έχετε πριν την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Ακόμη όμως και μετά την επιστροφή σας στο σπίτι μη διστάζετε να επικοινωνείτε με την ιατρική ομάδα αν υπάρχουν θέματα που σας προβληματίζουν. Η ομάδα φροντίδας της Bracemedical θα σας εκπαιδεύσει στη φροντίδα της στομίας του παιδιού σας και θα σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στη νέα κατάσταση.

Τμήμα Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης

Στη Bracemedical λειτουργεί τμήμα με άριστα καταρτισμένο προσωπικό που φροντίζει για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, εκπαίδευση και υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Προϊόντα στομίας

Call Now Button