Η ζωή με την τραχειοστομία

Ομιλία – Επικοινωνία

Η ανθρώπινη φωνή παράγεται από τις δονήσεις των φωνητικών χορδών που προκαλούνται από τη δίοδο του αέρα κατά την εκπνοή. Η τραχειοστομία παρεμβαίνει στη διαδικασία αυτή, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία στην ομιλία. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της δυσκολίας. Μπορεί να γίνει χρήση τραχειοσωλήνων ομιλίας ή βαλβίδων ομιλίας που προσαρμόζονται στον τραχειοσωλήνα, ενώ οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική λαρυγγεκτομή μπορεί να χρησιμοποιήσουν λαρυγγόφωνο. Ο/H θεράπων ιατρός και η ομάδα φροντίδας σας, θα σας προτείνουν τις λύσεις που ταιριάζουν καλύτερα στην περίπτωσή σας. Ένας εξειδικευμένος λογοθεραπευτής θα μπορούσε επίσης να σας προσφέρει χρήσιμες συμβουλές.

Διατροφή

Η κατάποση της τροφής μπορεί αρχικά να είναι δύσκολη για ένα άτομο με τραχειοστομία, όμως οι περισσότεροι άνθρωποι με τραχειοστομία μπορούν τελικά να σιτίζονται φυσιολογικά. Συνήθως στη διάρκεια της νοσηλείας σας, η ιατρική σας ομάδα θα κρίνει πότε είστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε με μικρές γουλιές νερού και να συνεχίσετε σταδιακά με μαλακές τροφές και τελικά με κανονικό φαγητό. Ένας εξειδικευμένος λογοθεραπευτής θα μπορούσε να σας διδάξει κάποιες τεχνικές προκειμένου να διαχειριστείτε τις δυσκολίες στην κατάποση που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Δραστηριότητες

Ο/H γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με την επιστροφή σας στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να διατηρείτε το άνοιγμα της τραχειοστομίας καθαρό και στεγνό. Μπορείτε να καλύπτετε το άνοιγμα με ένα επίθεμα ή να φοράτε ειδικά καλύμματα (βαμβακερά ή μεταξωτά) που μοιάζουν με φουλάρια, για ένα πιο καλαίσθητο αποτέλεσμα.

Καθαρισμός

Εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό θα σας διδάξει πώς να φροντίζετε τον τραχειοσωλήνα σας μετά την έξοδο από το νοσοκομείο. O τακτικός καθαρισμός του τραχειοσωλήνα είναι απαραίτητος ώστε να αποφεύγεται η απόφραξή του από υγρά και βλεννώδεις εκκρίσεις. Η φροντίδα της τραχειοστομίας θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ενώ μπορεί να απαιτείται η επανάληψή της αρκετές φορές την ημέρα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της ιατρικής και νοσηλευτικής σας ομάδας.

Τμήμα Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης

Στη Bracemedical λειτουργεί τμήμα με άριστα καταρτισμένο προσωπικό που φροντίζει για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, εκπαίδευση και υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Προϊόντα τραχειοστομίας

Call Now Button