Δερματικά έλκη

Δερματικό έλκος είναι ουσιαστικά μία εντοπισμένη καταστροφή του δέρματος και των υποκείμενων ιστών. Τα δερματικά έλκη μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες όπως υπερβολική θερμότητα ή ψύχος, ερεθισμό του δέρματος ή προβλήματα που αφορούν στην κυκλοφορία του αίματος. Είναι κοινά σε ασθενείς με διαβήτη καθώς και σε άτομα που βρίσκονται σε κατάκλιση.  Τα δερματικά έλκη είναι πιθανό να επιμολυνθούν, με σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Είναι υπεύθυνα για την αναπηρία και το χάσιμο πολλών ωρών εργασίας αρκετών ανθρώπων και – αν μείνουν χωρίς φροντίδα – σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν και σε απώλεια μέλους. Για το λόγο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντική η σωστή αξιολόγηση της κατάστασης και η κατάλληλη αντιμετώπισή της από εξειδικευμένους επαγγελματίες της υγείας.

Έλκη πίεσης

Τα έλκη πίεσης (γνωστά και ως κατακλίσεις) είναι αλλοιώσεις του δέρματος που προκαλούνται λόγω παρατεταμένης πίεσης ή τριβής. Έλκη πίεσης μπορεί να δημιουργηθούν σε διάφορα μέρη του σώματος. Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται. Με βάση την Ευρωπαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή Ελκών Πίεσης και την Αμερικανική Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Ελκών Πίεσης τα έλκη πίεσης σταδιοποιούνται ως εξής:

Κατηγορία/ Στάδιο I: Μη λευκάζον ερύθημα
Άθικτο δέρμα με μη λευκάζον ερύθημα σε συγκεκριμένη περιοχή συνήθως πάνω από μία οστική προεξοχή.

Κατηγορία/ Στάδιο II: Μερικού πάχους απώλεια δέρματος
Μερικού πάχους απώλεια του δέρματος που εμφανίζεται ως ρηχό ανοιχτό έλκος με κόκκινο-ροζ πυθμένα. Μπορεί επίσης να εμφανίζεται ως άθικτη ή ανοιχτή/διερρηγμένη φουσκάλα.

Κατηγορία/ Στάδιο III: Ολικού πάχους απώλεια δέρματος
Το υποδόριο λίπος μπορεί να είναι ορατό αλλά δεν υπάρχει έκθεση οστού, τένοντα ή μυ. Το βάθος των ελκών αυτών ποικίλει ανάλογα με την ανατομική περιοχή στην οποία εμφανίζονται.

Κατηγορία/ Στάδιο IV: Ολικού πάχους απώλεια ιστού
Ολικού πάχους απώλεια ιστού με εκτεθειμένο οστό, τένοντα ή μυ.

Διαβητικό πόδι

Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη μπορεί να εμφανίσουν διάφορα προβλήματα στα πόδια τους. Το διαβητικό πόδι είναι μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη. Οι βασικές αιτίες για τη δημιουργία έλκους στα πόδια είναι δυο σοβαρές επιπλοκές της νόσου, η νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριοπάθεια. Οι διαβητικοί ασθενείς με νευροπάθεια στα κάτω άκρα δεν νιώθουν πόνο, λόγω μειωμένης αισθητικότητας, γεγονός που τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους σε μικροτραυματισμούς που μπορεί όμως να οδηγήσουν στη δημιουργία ελκών. Τα έλκη αυτά πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Όπως σε κάθε περίπτωση η πρόληψη είναι σημαντικότερη από τη θεραπεία.

Έγκαυμα

Έγκαυμα είναι ο τραυματισμός του δέρματος, ή οποιουδήποτε άλλου οργανικού ιστού, που προκαλείται από θερμότητα, ακτινοβολία, ραδιενέργεια, ηλεκτρισμό, τριβή ή επαφή με χημικές ενώσεις. Μία συχνά χρησιμοποιούμενη κατηγοριοποίηση των εγκαυμάτων βασίζεται στο βάθος του τραυματισμού. Έτσι τα επιφανειακά εγκαύματα χαρακτηρίζονται εγκαύματα πρώτου βαθμού, τα μερικού πάχους δευτέρου βαθμού και τα ολικού πάχους εγκαύματα τρίτου βαθμού. Τα εγκαύματα διαφέρουν ανάλογα με την αιτία που τα προκάλεσε. Επιπλέον διαφέρουν από τα υπόλοιπα τραύματα και απαιτούν ιδιαίτερη διαχείριση.

Τμήμα Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης

Στη Bracemedical λειτουργεί τμήμα με άριστα καταρτισμένο προσωπικό που φροντίζει για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση, εκπαίδευση και υποστήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους.

Προϊόντα

Call Now Button